NACA 0010

Pasted Graphic 1
Nu är pappersmallar till en roderform klara. Efter reverse engineering från ritning med lite koll på terrängen så är det snart dags att såga och slipa en massa. Rodrets profil är i toppen naca 0017 för att slutta av mot 0015 - dessa bredder är till för att kunna husera hjärtstocken. Sen faller profilen snabbt av mot 0010 för att slutligen längst ner med en längd av 36mm komma hem i 0017. Ett roder optimerat på lyft och "drag" men inte "stall". Tycker jag verkar rätt - är man kaxig och vet att man kommer att ha konstruerat en oerhört balanserad båt som nästan seglar sig själv så kan man ha en lite rejsigare profil.
Pasted Graphic

Har använt javaFoil för att plotta profilerna. Sen har jag snyggat till dom i mitt favorit ritprogram Canvas. Därifrån exporterades dom till .tiff format för att slutligen printas i en Samsung CLP-320 A4 laser mha. PosteRazor som kan splitta en stor bild till A4 sidor.

mall4_MG_2812

När jag tänker på det så kan det faktiskt vara "stall" som har varit problemet på kryssen. Om detta mek lyckas så kommer profilen att bli "tjockare" på båda sidor men framförallt den som är väldigt platt. MDF skiva skall få bilda gjutform som skall skapa 5mm breda formkorrekta ryggar på det existerande rodret - här tänker jag använda Biltemas epoxispackel. Dessa ryggar skall sedan användas som guider för bredspackling med NM Spackel 206 Lätt. Planformen överensstämmer nästan perfekt med ritning.

Lätt som en plätt? Mjaaa...

blog comments powered by Disqus