Ornö Runt

Nya händelser, nya insikter. En strålande tillfartsegling bjöd på ca 10m/s och sol. På vägen testades lite olika trim för att se om det gick att hitta nån ytterligare 1/10 del på kryssen. Riktigt hårt ansatt akterstag ändrade känslan i båten till det bättre men ingen fartökning kunde iakttagas. Ett rev i storen gjorde det lättare att segla båten men vi tappade nog 0,1-0,2 knop. Väl lördag visade det sig att samma vinförhållande skulle råda och toppar upp mot 11m/s utgjorde inte Amalia väder.


Revad stor - ser lite lattjo ut men är mest en 10mm effekt.

Efter en defensiv start vid BB flaggen kom vi iväg bra med hade redan innan bestämt att vi skulle gå ut vänster för att ha lite vingelutrymme för premiär sättning av gennaker. Detta gick smärtfritt och efter ett tag seglade vi både kontrollerat och ganska snabbt och tog in det tapp vi gjorde pga. den icke optimala starten.


Klicko! Foto: A Förberg

Amalia är med på nån bild men även på film (#1 11:09:13 å #4 14:59:06) här!

Kryssen på Ornös utansida gick under kontrollerade former och Ulf Myrin valde snygga spår genom trafiken. När det blev dags för upploppet och sättning igen så lyckades vi inte hålla nylonet ur havet utan trålade friskt med fall kapning och segel sågning som följd - ett 9 minuters stopp. Efter det körde vi i mål för storen och fotade lite. Vi slutade på plats 100.

Svarta lådan (blå) fick göra debut och loggade hela dagen ca 9 MB. Nu gäller det och hitta ett program som kan göra data rättvisa och det har visat sig svårare än förväntat. Finns en väldans massa "GPS" program men inte gör dom det jag vill. Lite info lyckades jag få ut:


Kurs å fart. 0HR = mål. Klicka för större.


Verklig vind riktning och styrka. Klicka!

Lärdomar:
- Välj att segla jennaker när det finns mer att vinna än förlora.
- Båten seglar olika fort på bogarna - ca 0,4 knop SB fördel.
- Tomgångskörning - taskig karma både ur miljö och trivsel Aspekt.
- Rädda liv och fartyg i alla lägen om ditt liv och fartyg kan göra det säkert.Ulf sätter an riggen. Foto: A Förberg.

De nya linorna föll ut lite olika; akterstaget känns bra men låter en del - trodde det var ene motorbåt i närheten. Storfallet kryper ännu mer ur avlastaren så nu måste lösning sökas där - är den för 8mm tamp? Som tur är behövdes bara ca 10 cm komma av gennakerfallet.
Broachparty i sista kurvan som vanligt.


Inget för oss.


Livräddare - respekt!


Amalias nästa stor?

blog comments powered by Disqus