Sittbrunnsnavigation...

Har klurat länge på hur man skall realisera elektronisk navigation som är praktiskt användbar för rorsman. Att ha touch screen i däcket, på varje sida, skulle kunna vara en lösning kanske. Nu finns det ju inget däck vid rorsmansplats på 10an så den kan man slå ur hågen. På siten NaviGadget dök denna upp Garmin GPSMAP 620 navigator upp:


Den har touchscreen och är ämnad för både sjö och land navigering, är väl vattenskyddad (IPX7) och verkar få ett pris omkring 1000 dollars over there. Ingen manual etc. finns tillgänglig än. Nu är bara frågan hur man får den rimligt läs och manövreringsbar i en verklig seglingssituation. Nån form av utdragbar hållare som kommer fram under akterdäck eller sitter den fäst på storskotfundamentet på nåt sätt...? Tål å tänkas på.

Den pratar ju också... "-Håll styrbord efter udden om 3 kabellängder " :)

Under däck är det laptop lösning som gäller vid längre kappseglingar. Det inenbär att man i vissa lägen bär med sig 2 GPSer och 2 set kartor - onödigt (dyrt). Skulle vilja ha en resident GPS mottagare och nav dator med möjlighet till remote/slav presentation via nåt som liknar Garmin burken ovan men utan "intelligens" vilket borde betyda minst halva priset - eller?

När kommer det?

blog comments powered by Disqus