Nya sladdar

När jag monterade ett block i focken för att sänka lasterna i masten och generellt vid skotning i lite mer vind så ökade också självklart friktionen. Så mycket att det inte gick enkelt att rulla in focken utan att någon assisterade på fördäck - inte bra.

Två åtgärder bestämde jag mig för att testa och en var att få en smidigare skotlina i blocken vid skena och segel. För att åstadkomma detta så beställdes 22 meter Gottifredi Superswift 8mm enkelkoning doublebraid med en rörsplits singlebraid i kaländen, eller nåt i den stilen ;) Vad är nu detta, jo en röd tamp där halva delen saknar skyddsmanteln för att få ett mer flexibelt skot. Skotet har en splitsad ögla vilket är bra för då sparas lite längd vilket i sin tur gör att jag kan skota focken hårdare utan att blocken slår ihop.

Sen har rullen alltid trilskats lite vid inrullning och vid något tillfälle strejkat helt. Som original till Selden 50S levereras nåt som liknar en bättre flagglina vilken jag misstänker inte pallar för trycket av linan mot de inre lagren av lina, utan skär in mellan lagren. Detta torde ge sämre "utväxling" och mer friktion så jag bytte ut den mot en Armare Dynecruise 6mm. Och si där... åtminstone vid bryggan och med den sedvanliga medvinden så rullar focken nu både in och ut betydligt lättare - nice! Onedesign Center knåpade ihop fockskotet och hantverket verkar förstklassigt.

Skönt med riktiga grejer!


Klicka!blog comments powered by Disqus