Akterlanterna

En bit gjord på ToDo-13. Har länge sneglat på mitt försök att åstadkomma vitt 360 eller 180 grader 1 meter ovanför grön/rött på stäven. Det bygget har stått hemma och blickat surt tillbaka på konstruktören. Den var ämnad för M30an GAT men pga. att den konstruktionen inte var riktigt förankrad i verkligheten iom. sin tyngd kom den aldrig att monteras - trots sina ädla komponenter i form av tex. Lopolight ljus. Nä, det blev Classe som tillslut kom med lösningen då dom säljer en teleskopisk, avmonterbar lanterna med 360 grad. vitt LED ljus. Den är allt som jag försökte bygga för kanske nu 4 år sedan - grejt!


Insjön varianten närmast i bild.

Jag måste dock tillverka en huva för denna då man skall föra 360 grader vitt vid motorgång men bara 180 under segel. Att konstruktionen är teleskopisk är ev. ett litet problem då riktning på hela mojängen blir viktig vid segling. Eftersom jag trots allt seglar ganska sällan när det behövs lanternor så är det skönt att kunna få undan denna enkelt. Placeringen blir allra längst akterut. Flaggstången är så hög på Amalia att jag tror inte att jag kan föra flagg och ljus samtidigt så flaggen får nog stryka på foten nattetid - ingen ko på isen.

Synd på så rara ärtor att inte kunna använda denna danska kvalitetsprodukt men dom får en andra chans i fören då jag har en sb/bb variant liggande. Där funderar jag på att helt enkelt fälla in den i stäven högt upp nära däck. Möjligen är den för liten för att passa på ett bra sätt där.


Nåt sånt här då!

blog comments powered by Disqus