Liten symmetriutredning #1

På todo listan står det att ta reda på varför båten (kanske?) seglar olika på bogarna. Min attack på problemet är att ta reda på om det finns något på båten som är asymmetriskt. De potentiella källorna för fel torde vara:

#1 Köl/roder är inte profilsymmetriska i horisontaplanet
#2 Köl (roder) har en offset vinkel i vertikalplanet sett långsskepps (lutar)
#3 Köl roder sitter inte rakt i båtens långsskeppslinje (svänger)
#4 Båtens skrov halvor är inte symmetriskt mellan SB/BB
#5 Masten står inte mitt i båten
#6 Masten lutar åt SB el BB
#7 Båten lutar åt SB/BB pga viktfördelning
#8 Storskotet sitter inte i centrum av båten
#9 Akterstagets infästningspunkt sitter inte i centrum av båten

sen kommer jag inte på nåt mer.

Börjar med #1 och utvecklade ett mätinstrument för att mäta profiler. Eller snarare byggde en lång (90cm) variant av C i Insjöns profil mall som Mr Dismo tipsade om. Den blev såhär:

profilmall

_MG_2602

Satte kameran på stativ med ett EF-S 60 macro med bara 0,1% distorsion och fotade varje avtryck för vidare behandling i dator med följande resultat:

hml_keelHML
Kölen med 3 mätpunkter. Här fanns ett max fel om 7mm. Tryckte ihop bilden på höjden för att se skillnaderna lite bättre. Felet verkar vara större närmare skrovet än vid bulben.


rudderrudde1t5
Rodret med 5 mätpunkter. T1 överst. Där fanns ca 8mm asymmetri. Gropen i mätning 5 undrar jag om jag råkat komma åt profilmallen på väg till fotograferingen?

Så till frågan om dessa avvikelser kan skapa en märkbar skillnad på känslan när man seglar - jaa, det vete fåglarna men för mig är vetskapen att dom finns tillräcklig för att rubba mina sfäriska balanser och felen kommer att mallas av och rättas till. Kanske i år eller vid senare tillfälle. Om nån vill låna mät mojängen så är det bara att höra av sig - tror den håller för några fler mätningar. Fokar inte så mycket på vad som kan tänkas få båten åka åt ena eller andra hållet - bara på symmetri. En tendens i ovan data verkar dock vara att BB är planare än SB. Jag reserverar mig själv mot mätfel .)

#1 down, 8 to go.

blog comments powered by Disqus